Koop dagticktets

Lies Rubingh: ‘Presenteren kun je leren’

7 juni 2016
Lies Rubingh: ‘Presenteren kun je leren’ Speel jij in een orkest of zing je in een koor en geven jullie wel eens een optreden? Dan heb je misschien al eens gemerkt dat het soms knap lastig kan zijn om je optreden of je orkest onder de aandacht te brengen. Wil jij weten hoe je dit beter kan aanpakken? Volg dan op zaterdag 25 juni of zondag 26 juni tijdens festival Bombarie de workshop Promoot je orkest/koor met succes van Lies Rubingh.

Wat ze precies gaat doen bij de workshop Promoot je orkest/koor met succes? “Eigenlijk precies wat het zegt. Ik wil mensen tijdens de workshop handvaten geven waarmee zij uiteindelijk hun doel kunnen bereiken. Dit kan van alles zijn: je orkest onder de aandacht brengen, maar ook een concert of een plan maken voor ledenwerving.” Of Lies vast één tip weg wil geven? “Een eerste stap kan soms heel simpel zijn: zet je eigen leden in. Zorg dat zij reclame kunnen maken door hen flyers te geven om uit te delen of als je ze digitaal hebt, ze door te mailen naar hun achterban. Of maak een eventpagina op Facebook zodat alle orkestleden hun Facebookvrienden kunnen uitnodigen. Het zijn simpele dingen, maar dit kan een groot resultaat hebben.”

Op 26 juni, de korendag, kan je nog een keer terecht bij Lies. Ze geeft namelijk nog een workshop: Zelfverzekerd presenteren. “Het zijn echt workshops en geen lezingen”, benadrukt ze. “Tijdens deze tweede workshop leer je om zelfverzekerd over te komen wanneer je voor een groep staat. Dat is natuurlijk altijd spannend en een beetje eng en daarom is het belangrijk om dit te oefenen”, legt ze uit. “Het ligt een beetje aan de grootte van de groep, maar het is wel de bedoeling dat we met de billen bloot gaan”, zegt ze lachend. Wat je tijdens haar workshops leert, kun je heel breed toepassen. “Dus niet alleen voor je koor of in de muziekbranche. Je kan het gebruiken in het dagelijks leven.”

Lies is overigens geen onbekende in de muziekwereld. Ze speelt al sinds haar achtste saxofoon. “Ook daarom vind ik Festival Bombarie heel erg leuk. Ik ben zelf ook van plan om rond te gaan lopen op het festivalterrein.” Of Lies ook nog mee gaat doen met een workshop? “Nou ik ben al jaren fan van New Cool Collective, dus dit is wel mijn kans om eindelijk eens met ze op het podium te staan”, aldus Lies die refereert aan de Uitdaging. “Ik heb mij inmiddels ingeschreven, dus nu gaat het er echt van komen.”